2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Pałki kurczaka w soczystej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i szybkie do przygotowania pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie. Polecam na ciepły obiad.

Pałki kurczaka w soczystej marynacie

Składniki:

Pałki kurczaka w soczystej marynacie

 

  • 1-1,2 kg pałek z kurczaka
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka w soczystej marynacie

ETAP 1:

Mięso opłukać pod bieżącą wodą ,osuszyć ręcznikiem papierowym ułożyć w naczyniu.

Przecisnąć przez praskę obrany czosnek, dodać pokruszoną kostkę bulionową, utrzeć z solą, pieprzem oraz słodka papryką.
Wlać oliwę i syrop klonowy, dodać majonez i musztardę, całość wymieszać na jednolitą masę. Marynatą pokryć mięso dobrze wymieszać..

Schłodzić w lodówce kilka godzin, wyjąć, przełożyć do naczynia do pieczenia, przykryć folia aluminiową, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec około 1 godziny.
Na 20 minut przed końcem pieczenia, folię ściągnąć i przyrumienić mięso.

Podawać gorące posypane natką pietruszki.