WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z kapustą i kurkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, nie tylko wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i kurkami. Najlepsze odsmażane, z czerwonym barszczem.

Pierogi z kapustą i kurkami

Składniki:

Pierogi z kapustą i kurkami

Ciasto

Nadzienie

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 250 g kurek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i kurkami

Farsz

Pierogi z kapustą i kurkami
Kapustę gotujemy i mieszamy z usmażonymi kurkami.

Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody. Miękką odlewamy i studzimy. Siekamy drobno i dodajemy zmielone i podsmażone na oleju z cebulką kurki. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do przegryzienia.

Ciasto

Pierogi z kapustą i kurkami
Mąkę mieszamy z masłem, solą i gorącą wodą.

Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, masło i dolewamy wrzątek. Wyrabiamy dokładnie ciasto.

Pierogi

Pierogi z kapustą i kurkami
Pierogi zalepiamy mocno, by się nie rozpadły.

Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy szklanką koła. Na środku nakładany farsz i dokładnie zalepiamy.

Gotowanie

Pierogi z kapustą i kurkami
Pierogi wyjmujemy na talerze i podajemy.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju ok 4 minuty od momentu wypłynięcia.