WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wigilijna propozycja dla osób, które nie jedzą leśnych grzybów. Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami.

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Ciasto

Farsz

  • ok 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Ciasto

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Ciasto odkładamy, by odpoczęło przed wałkowaniem.

Mąkę zalewamy wrzątkiem z rozpuszczonym masłem i lekko solimy. Zagniatamy zwarte i elastyczne ciasto. Odkładamy na pół godziny.

Farsz

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Podsmażone z cebulką pieczarki mieszamy z kapustą.

Kapustę odciskamy i gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy na drobno. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju z cebulką. Doprawiamy i mieszamy z kapustą.

Pierogi

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Gotowe pierogi dowolnie zawijamy i układamy na ścierce.

Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy koła. Nadziewamy i zlepiamy pierogi.

Gotowanie

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi gotujemy w wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane olejem lub podsmażone.