Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy pieczony
Kurę rosołową, kurczaka oczyścić, opłukać, podzielić na części, włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, włoszczyznę, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut, z reszty rosołu zrobimy zupę.
Ostudzone mięso, skóry obrać z kości, chrząstek włożyć do dużej miski, dodać włoszczyznę, wlać 6-8 szklanek rosołu i pałką blendera miksować wszystko.
Do masy wbić żółtka, dodać przyprawę do kurczaka, pieprz mielony, majeranek, paprykę ostrą, wsypać kaszę manną, tartą bułkę i mikserem połączyć dobrze składniki, jeśli masa jest zbyt gęsta to dolać trochę rosołu.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do masy i dużą łyżką delikatnie połączyć składniki.
Masę przełożyć do silikonowych form, nożem ponacinać skosy, do piekarnika wstawić np. puszkę z wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół,piec około 60 minut, w formach dobrze pasztet wystudzić w chłodnym miejscu.
Ostudzone mięso, skóry obrać z kości, chrząstek włożyć do dużej miski, dodać włoszczyznę, wlać 6-8 szklanek rosołu i pałką blendera miksować wszystko.
Do masy wbić żółtka, dodać przyprawę do kurczaka, pieprz mielony, majeranek, paprykę ostrą, wsypać kaszę manną, tartą bułkę i mikserem połączyć dobrze składniki, jeśli masa jest zbyt gęsta to dolać trochę rosołu.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do masy i dużą łyżką delikatnie połączyć składniki.
Masę przełożyć do silikonowych form, nożem ponacinać skosy, do piekarnika wstawić np. puszkę z wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół,piec około 60 minut, w formach dobrze pasztet wystudzić w chłodnym miejscu.