ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pasztet drobiowy pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, delikatny, aromatyczny, lekki pasztet drobiowy z kury rosołowej i kurczaka pieczony w piekarniku.

Pasztet drobiowy pieczony Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pasztet drobiowy pieczony

 

 

  • przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • majeranek 2 łyżki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • kasza manna 1 szklanka,
  • tarta bułka 3/4 szklanki,
  • jajka 10 sztuk "M"

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy pieczony
Kurę rosołową, kurczaka oczyścić, opłukać, podzielić na części, włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, włoszczyznę, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut, z reszty rosołu zrobimy zupę.

Ostudzone mięso, skóry obrać z kości, chrząstek włożyć do dużej miski, dodać włoszczyznę, wlać 6-8 szklanek rosołu i pałką blendera miksować wszystko.

Do masy wbić żółtka, dodać przyprawę do kurczaka, pieprz mielony, majeranek, paprykę ostrą, wsypać kaszę manną, tartą bułkę i mikserem połączyć dobrze składniki, jeśli masa jest zbyt gęsta to dolać trochę rosołu.

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do masy i dużą łyżką delikatnie połączyć składniki.

Masę przełożyć do silikonowych form, nożem ponacinać skosy, do piekarnika wstawić np. puszkę z wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół,piec około 60 minut, w formach dobrze pasztet wystudzić w chłodnym miejscu.
Pasztet drobiowy pieczony
Jeśli jajka są np.
Pasztet drobiowy pieczony
Zawsze białka ubijam o temperaturze pokojowej.
Pasztet drobiowy pieczony
Wstawiam puszkę po paprykarzu umytą i z wodą.
Pasztet drobiowy pieczony
Pasztet najlepiej upiec po południu i zostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.
Pasztet drobiowy pieczony