2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pałki kurczaka w majonezowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Cały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad. Można je podać z bukietem ulubionych surówek. Polecam!

Pałki kurczaka w majonezowej marynacie

Składniki:

Pałki kurczaka w majonezowej marynacie

 

Marynata

  • 150 ml majonezu
  • 2 czubate łyżki ostrej musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej warzywnej jarzynki
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka w majonezowej marynacie

ETAP 1:

Pałki kurczaka w majonezowej marynacie
pałeczki myjemy ziemniaki obieramy układamy w naczyniu, przygotowujemy marynatę

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe cząstki, oprószamy solą do smaku oraz przyprawą do ziemniaków, układamy w naczyniu żaroodpornym.

ETAP 2:

Pałki kurczaka w majonezowej marynacie
mięso nacieramy marynatą wkładamy do lodówki

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę ucieramy go z oliwą oraz solą i papryką słodką i wędzoną, taką mieszanką nacieramy pałki, i wstawiamy na godzinę do lodówki. Majonez łączymy z musztardą oraz suszoną jarzynką

ETAP 3:

Pałki kurczaka w majonezowej marynacie
maczamy w marynacie majonezowej układamy na ziemniakach pieczemy

Pałki po wyjęciu z marynaty olejowej maczamy w marynacie majonezowej i układamy na ziemniakach, całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy godzinę w temp 180*c.
Na kilka minut przed końcem pieczenia, pałki odkrywamy z folii , aby złapały rumieńca. Podajemy gorące z ulubionym bukietem, surówek.
Życzę smacznego!