asiakuchareczka

asiakuchareczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Paluszki kruche z kminkiem i sola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne paluszki jako przekąska a także jako dodatek do zup

Paluszki kruche z kminkiem i sola

Składniki:

Paluszki kruche z kminkiem i sola

 

  • 0.5kg mąki,
  • 10dag margaryny ,
  • smalec 8 dag,
  • jaja 3 szt
  • cukier 1 łyżka,
  • sól gruba,
  • kminek

Sposób przygotowania:

Paluszki kruche z kminkiem i sola
Mąkę przesiewamy , dodajemy posiekaną margarynę,smalec i 2 jaja, cukier i szczyptę soli . Zarabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki. Z ciasta formujemy cienkie paluszki. Kładziemy na blaszce z pergaminem. Jajko roztrzepujemy smarujemy nim paluszki następnie paluszki obsypujemy kminkiem lub solą lub tym i tym. Paluszki można obsypać również makiem lub sezamem będzie wtedy znakomita przekąska.