BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pampuszki - pyszne placuszki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj chciałam polecić Wam pampuszki. Są to proste ,szybkie w przygotowaniu, puszyste, a za pyszne placuszki. Podane z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną smakują wyśmienicie.

Pampuszki  - pyszne placuszki Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pampuszki - pyszne placuszki

 

  • jajka 4 szt,
  • cukier 4 łyżki,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • mąka pszenna 4 łyżki,
  • soda 1/3 łyżeczki,
  • Dodatkowo;
  • karmelizowane jabłka

Sposób przygotowania:

Pampuszki - pyszne placuszki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Żółtka ubijamy z cukrem dodając cukier waniliowy,mąkę oraz większą szczyptę sody oczyszczonej.

Masę żółtkową połączyć z masą białkową,delikatnie wymieszać do połączenia.

Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, nakładać porcje masy ,formować placuszki pampuszki i smażyć z obydwu stron na rumiano.

Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić i z karmelizować.

Placuszki podawać z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną, albo z ulubionym dżemem.
Pampuszki  - pyszne placuszki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Pampuszki  - pyszne placuszki
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy szczyptę sody oraz mąkę
Pampuszki  - pyszne placuszki
Masę żółtkową łączymy z masą białkową i delikatnie mieszamy do połączenia
Pampuszki  - pyszne placuszki
Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju i nakładamy porcje ciasta
Pampuszki  - pyszne placuszki
Formujemy placuszki pampuszki i smażymy z obydwu stron na rumiano
Pampuszki  - pyszne placuszki
Jabłka po obraniu karmelizujemy
Pampuszki  - pyszne placuszki
Podajemy z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną