SUPERPRZEPIS

Placuszki z makaronu z wołowym ragu

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Placuszki z makaronu z wołowym ragu Więcej zdjęć (5)

Wszyscy znają makaron z sosem mięsnym, ale mało osób wie, że można podać go w zupełnie innej formie, ja polecam placuszki, które można zabrać ze sobą do pracy, na piknik, czy do szkoły.

Składniki:

Placuszki z makaronu z wołowym ragu

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z makaronu z wołowym ragu
Ragu – na patelnie rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej na złoty kolor mieloną wołowinę. Kiedy mięso zmieni ładnie kolor dodajemy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę i posiekany czosnek – smażmy 5 minut. Do mięsa i warzyw dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 30 minut. Do mięsa dodajemy pomidory i dusimy wszystko razem jeszcze 15 minut. Odkrywamy pokrywkę doprawiamy sos do smaku siole i pieprzem i gotujemy jeszcze 15 minut – cały nadmiar płynów musi odparować – sos ma być gęsty.

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i nożem kroimy go na mniejsze kawałki.

Pokrojony makaron łączymy starannie z sosem – odstawiamy do wystygnięcia.

Do zimnego makaronu z sosem wbijamy jajka, wsypujemy ½ szklanki parmezanu, dodajemy posiekane oregano i bułkę tarta – starannie wszystko łączymy. Lekko wilgotną dłonią nabieramy porcję makaronu (jeśli jest zbyt mało kleisty dodajemy więcej bułki tartej) i formujemy w dłoniach placuszki. Placuszki kładziemy na gorącej patelni z odrobiną oliwy i smażymy je po 2-4 minut z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Usmażone placuszki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placuszki posypujemy parmezanem, dekorujemy oregano i serwujemy, pyszne są zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego.
Placuszki z makaronu z wołowym ragu
Ragu – na patelnie rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej na złoty kolor mieloną wołowinę.
Placuszki z makaronu z wołowym ragu
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i nożem kroimy go na mniejsze kawałki. Pokrojony makaron łączymy starannie z sosem – odstawiamy do wystygnięcia.
Placuszki z makaronu z wołowym ragu
Do zimnego makaronu z sosem wbijamy jajka, wsypujemy ½ szklanki parmezanu, dodajemy posiekane oregano i bułkę tarta – starannie wszystko łączymy. Lekko wilgotną dłonią nabieramy porcję makaronu (jeśli jest zbyt mało kleisty dodajemy więcej bułki tartej) i formujemy w dłoniach placuszki.
Placuszki z makaronu z wołowym ragu
Placuszki kładziemy na gorącej patelni z odrobiną oliwy i smażymy je po 2-4 minut z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Usmażone placuszki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki posypujemy parmezanem, dekorujemy oregano i serwujemy, pyszne są zarówno na ciepło, jak i na zimno, smacznego :D