Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pana cotta z sosem truskawkowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatny i kremowy deser ze słodkim sosem truskawkowym, pychotka :)

Pana cotta z sosem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pana cotta z sosem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Pana cotta z sosem truskawkowym
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Całość zagotowujemy, wyłączmy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze części. Do rondelka wsypujemy cukier, skrapiamy go wodą. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu i karmelizujemy cukier (nie mieszamy!). Gdy cukier się rozpuści dodajemy truskawki. Smażymy je w cukrze aż zaczną się rozpadać. Następnie zdejmujemy z ognia, całość za pomocą blendera miksujemy i wstawiamy ponownie na ogień. Smażymy dalej całość aż część wody nam odparuję i uzyskamy gęsty, kremowy sos. Ostudzony sos przelewamy do naczynek. Sos jest dość słodki więc do masy śmietanowej nie dodajemy już cukru. Życzę smacznego :)
Pana cotta z sosem truskawkowym
Do rondelka wsypujemy cukier, skrapiamy go wodą.
Pana cotta z sosem truskawkowym
Całość podgrzewamy na wolnym ogniu i karmelizujemy cukier (nie mieszamy!).
Pana cotta z sosem truskawkowym
Gdy cukier się rozpuści dodajemy truskawki. Smażymy je w cukrze aż zaczną się rozpadać.
Pana cotta z sosem truskawkowym
Smażymy dalej całość aż część wody nam odparuję i uzyskamy gęsty, kremowy sos.