Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1161]

Pankejki z frużeliną wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pankejki to puszyste placuszki rodem z kuchni amerykańskiej. Świetnie smakują w towarzystwie miodu, syropu klonowego albo, tak jak u mnie, z frużeliną wiśniową.

Pankejki z frużeliną wiśniową

Składniki:

Pankejki z frużeliną wiśniową

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • frużelina wiśniowa

Sposób przygotowania:

Pankejki z frużeliną wiśniową

ETAP 1:

Pankejki z frużeliną wiśniową
Przygotowujemy ciasto na pankejki - ja użyłam do niego mąki pszennej i orkuszowej

Przygotowujemy ciasto. Mąkę (oba rodzaje) przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miseczki wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy mleko, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko.

ETAP 2:

Pankejki z frużeliną wiśniową
Na patelnię wylewamy porcjami ciasto na placki

Patelnię (bez tłuszczu) porządnie rozgrzewamy, zmniejszamy ogień i porcjami wylewamy ciasto (po 1-2 łyżki na placek).

ETAP 3:

Pankejki z frużeliną wiśniową
Gdy zauważmy bąbelki powietrza, przewracamy pankejki na drugą stronę

Gdy zauważmy bąbelki powietrza, przewracamy pankejki na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez ok 2-3 minuty.

Na usmażone placuszki wykładamy frużelinę.