kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Czekoladowe risotto z migdałami i żurawiną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli lubicie ryż na leku i czekoladę to zakochacie w tym deserze! Bardzo czekoladowe, kremowe risotto z kwaśnawą żurawiną i chrupiącymi płatkami migdałów ma wszystko co łasuchowi do szczęścia potrzeba.

Czekoladowe risotto z migdałami i żurawiną

Składniki:

Czekoladowe risotto z migdałami i żurawiną

podstawowe

  • 40g masła
  • 120g ryżu do risotto (arborio)
  • 600 ml mleka
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 100g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowe risotto z migdałami i żurawiną
Masło roztopić na patelni o grubym dnie, wsypać ryz i „przesmażyć’ kilka minut a z zacznie robić się szklisty. Dodać połowę mleka i gotować aż płyn wchłonie się i odparuje. Dodawać stopniowo resztę mleka aż ryz stanie się miękki i lekko kleisty w mlecznym gęstym sosie (w razie potrzeby można dodać nieco wody).

Czekoladę posiekać w mniejsze kawałki i dodać do ryżu razem z płatkami migdałów i żurawiną. Gotować dalej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, tworząc gęsty, kleisty sos.

Podać na ciepło z migdałami lub świeżymi owocami.