eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1728]

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam pankejki dyniowe, Podałam te placuszki z gruszkami, polałam je miodem i posypałam pestkami dyni.

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem

Składniki:

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem

ciasto

pozostałe składniki

  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • miód do polania placuszków
  • pestki dyni do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem

przygotowanie dyni

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem.
Pokrojoną w paski dynię obrać ze skóry i pestek.

Dynię pokroić w paski i obrać ze skóry i pestek.

przygotowanie dyni cd

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem.
Dynię zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Pokrojoną i obraną dynię zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

przygotowanie ciasta

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem.
Białka ubić z solą na pianę. Żółtka ubić osobno z cukrem.

Żółtka oddzielić od białek. Białka wlać do misy miksera, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę i przełożyć do miski.

Do misy włożyć żółtka,cukier i ubić na masę.

przygotowanie ciasta cd

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko dodać do ubitych żółtek i wymieszać.

Do ubitych żółtek dodać mleko, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wymieszać.

przygotowanie ciasta cd

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem.
Dynię dodać do ciasta i wymieszać. Dodać pianę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Do ciasta dodać dynię i wymieszać. Na końcu dodać pianę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

przygotowanie pestek

Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodem.
Pestki dyni obrać ze skorupek.

Pestki dyni wyłuskać ze skorupek.

przygotowanie placuszków

Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron okrągłe placuszki. Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

Gruszki pokroić w grube plastry.

Usmażone placuszki ułożyć na talerzach, na nich pokrojone gruszki i polać miodem. Całość posypać pestkami dyni. Smacznego!