Sposób przygotowania:
Pankejki dyniowe Eli z gruszkami i miodemprzygotowanie dyni
Dynię pokroić w paski i obrać ze skóry i pestek.
przygotowanie dyni cd
Pokrojoną i obraną dynię zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
przygotowanie ciasta
Żółtka oddzielić od białek. Białka wlać do misy miksera, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę i przełożyć do miski.
Do misy włożyć żółtka,cukier i ubić na masę.
przygotowanie ciasta cd
Do ubitych żółtek dodać mleko, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wymieszać.
przygotowanie ciasta cd
Do ciasta dodać dynię i wymieszać. Na końcu dodać pianę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
przygotowanie pestek
Pestki dyni wyłuskać ze skorupek.
przygotowanie placuszków
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron okrągłe placuszki. Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Gruszki pokroić w grube plastry.
Usmażone placuszki ułożyć na talerzach, na nich pokrojone gruszki i polać miodem. Całość posypać pestkami dyni. Smacznego!