ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Drożdżówka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwa, smaczna drożdżówka z jabłkami lukrem kakaowym, jest idealna na świąteczny deser do kawy, herbaty.

Drożdżówka z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka z jabłkami

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka,
  • żółtka 3 sztuki "L",
  • jajka 1 sztuka "L",
  • mleko ciepłe 1 szklanka,
  • masło 5 dag,
  • mąka tortowa 55 dag,
  • sól 1 szczypta

 

  • jabłka szara reneta 8 sztuk większe,
  • woda 1/2 szklanki,
  • cynamon 2 łyżki,
  • cukier 3 łyżki,
  • dżem rzadki 300 gram,
  • kisiel cytrynowy 1 opakowanie

 

  • cukier puder 1,5 szklanki,
  • kakao 3 łyżki,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • gorąca woda - ile potrzeba,
  • posypka kolorowa - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z jabłkami

ETAP 1:

Drożdżówka z jabłkami
Najlepsze sa jabłka szara reneta lub inne kwaśne.

Obrane jabłka pokroić na kawałeczki, wlać wody do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości jabłek, co jakiś czas zamieszać.

ETAP 2:

Drożdżówka z jabłkami
Kisiel idealnie pasuje do tego typu nadzienia do ciast pieczonych.

Do miękkich jabłek dodać rzadki dżem (mój domowy śliwkowo-jabłkowy-jeśli jest gęsty to wymieszać z wodą na rzadki), wsypać cynamon, cukier, kisiel i mieszając zagotować do zagęszczenia jabłek, dobrze wystudzić.

ETAP 3:

Drożdżówka z jabłkami
żółtka, jajko dobrze utarte z cukrem nada ciastu lekkości.

Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki 1/2 szklanki mleka ciepłego i odstawić na 30 minut.

Do mleka włożyć masło i podgrzać do stopienia masła, wystudzić na letnie.

Żółtka , jajko, cukier, aromat waniliowy ubić rózgą na kogel-mogel.

ETAP 4:

Drożdżówka z jabłkami
Mąka powinna być zawsze przesiana do ciasta drożdżowego.

Do zaczynu drożdżowego wsypać przesianą mąkę, sól, utarte żółtka , wlać mleko z masłem letnie.

ETAP 5:

Drożdżówka z jabłkami

Hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto około 8 minut.

ETAP 6:

Drożdżówka z jabłkami

Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia, u mnie to trwało z 40 minut w ciepłym miejscu koło kaloryfera.

ETAP 7:

Drożdżówka z jabłkami

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na podsypanej desce mąką i rozciągnąć na dwa pasy.

ETAP 8:

Drożdżówka z jabłkami

Niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, jeden pas ciasta ułożyć na dnie formy, dodać jabłka lekko je przycisnąć w ciasto.

ETAP 9:

Drożdżówka z jabłkami

Jabłka nakryć drugim pasem ciasta, docisnąć do jabłek, wierzch posmarować wodą.

ETAP 10:

Drożdżówka z jabłkami

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekł wierzch za mocno.

Wystudzone dobrze ciasto (masa kisielowa musi stężeć), formę nakryć talerzem i obrócić, spód jest wierzchem ciasta.

ETAP 11:

Drożdżówka z jabłkami

Cukier puder, kakao, sok z cytryny wsypać do miseczki, gorącej wody dolewać tyle aby lukier był nie za rzadki ale lejący, polać wierzch ciasta i posypać kolorową posypką.