Pankejksy z jagodami:)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wreszcie czas na odpoczynek- pankejksowe popołudnie w otoczeniu jagód i własnej roboty dżemu truskawkowego(tu ukłony w stronę mamy K.:-)

Pankejksy z jagodami:)

Składniki:

Pankejksy z jagodami:)

 

  • wyszło mi 28 placków:

 

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

 

 

  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 4 łyżki cukru pudru

 

  • 2 i 1/2 szklanki maślanki,jogurtu natutralnego lub kefiru

 

  • 4 łyżeczki syropu klonowego (zastąpiłam płynnym miodem)

 

  • 4 łyzki roztopionego masła

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • dżem truskawkowy (własnej roboty:-)

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pankejksy z jagodami:)
1. Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, jogurt naturalny, miód i roztopione masło. Wmieszać jagody. Zawartość naczyń połączyć,wymieszać. Ciasto jest dość gęste.

2. Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki. Smażyć do koloru brązowego.

Pyycha! Smacznego :)