m4ryjane

m4ryjane

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Panna Cotta z zieloną herbatą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka, nietypowa Panna Cotta z dodatkiem zielonej herbaty.

Panna Cotta z zieloną herbatą

Składniki:

Panna Cotta z zieloną herbatą

 

  • 6 torebek dobrej herbaty zielonej z dodatkiem owoców (np. zielona z mandarynką)
  • 225 ml mleka tłustego 3,2%
  • 450 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Panna Cotta z zieloną herbatą
Podgrzać mleko z cukrem cały czas mieszając prawie do zagotowania. Wyłączyć zanim się zagotuje. Do mleka wrzucić herbatę, zostawić na 10 minut żeby się zaparzyła. Po 10 minutach wyjmujemy torebki i wyciskamy. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody, dolać do mleka z herbatą. Następnie dolać śmietankę i znów podgrzewać ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści. Nie można dopuścić do zagotowania się mikstury, bo spowoduje to zniszczenie deseru. Po rozpuszczeniu żelatyny przelewamy deser do małych miseczek lub filiżanek przepłukanych wcześniej zimną wodą. Po ostygnięciu przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Deser jest gotowy po kilku godzinach gdy stężeje. Najlepiej go przygotowywać dzień wcześniej :)
Można podawać z bitą śmietaną, dowolnymi owocami, sosami owocowymi lub czekoladowymi, ale smakuje wyśmienicie również sam.