Sposób przygotowania:
Panna Cotta z zieloną herbatą
Podgrzać mleko z cukrem cały czas mieszając prawie do zagotowania. Wyłączyć zanim się zagotuje. Do mleka wrzucić herbatę, zostawić na 10 minut żeby się zaparzyła. Po 10 minutach wyjmujemy torebki i wyciskamy. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody, dolać do mleka z herbatą. Następnie dolać śmietankę i znów podgrzewać ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści. Nie można dopuścić do zagotowania się mikstury, bo spowoduje to zniszczenie deseru. Po rozpuszczeniu żelatyny przelewamy deser do małych miseczek lub filiżanek przepłukanych wcześniej zimną wodą. Po ostygnięciu przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Deser jest gotowy po kilku godzinach gdy stężeje. Najlepiej go przygotowywać dzień wcześniej :)
Można podawać z bitą śmietaną, dowolnymi owocami, sosami owocowymi lub czekoladowymi, ale smakuje wyśmienicie również sam.
Można podawać z bitą śmietaną, dowolnymi owocami, sosami owocowymi lub czekoladowymi, ale smakuje wyśmienicie również sam.