Sposób przygotowania:
Pappardelle z szynką parmeńską i rukolą
1. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki
2. Szynkę pokroić w paski
3. Rukolę przebrać, umyć, posiekać (nie za drobno)
4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy
5. Podsmażyć przez chwilę czosnek
6. Dodać szynkę, znów chwilę podsmażyć
7. Wlać wino, odparować
8. Wlać śmietanę, mieszając doprowadzić do redukcji mniej więcej o połowę (aż sos będzie gęsty i kremowy)
9. W trakcie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody
10. Przed samym podaniem wsypać do sosu rukolę, wymieszać
11. Dodać makaron, dokładnie wymieszać
12. Rozłożyć na talerze, posypać parmezanem
Uwaga: sosu nie solić! szynka sama w sobie ma wystarczająco dużo soli... według uznania można dodać jakichś ziół, chociaż ja uważam to za zbędne.
I znów ten przepis to inspiracja - w Rialto na krakowskim Ruczaju jest podobny sos (makaron do wyboru), tylko jeszcze z suszonymi pomidorami, ale ja wolę bez.
2. Szynkę pokroić w paski
3. Rukolę przebrać, umyć, posiekać (nie za drobno)
4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy
5. Podsmażyć przez chwilę czosnek
6. Dodać szynkę, znów chwilę podsmażyć
7. Wlać wino, odparować
8. Wlać śmietanę, mieszając doprowadzić do redukcji mniej więcej o połowę (aż sos będzie gęsty i kremowy)
9. W trakcie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody
10. Przed samym podaniem wsypać do sosu rukolę, wymieszać
11. Dodać makaron, dokładnie wymieszać
12. Rozłożyć na talerze, posypać parmezanem
Uwaga: sosu nie solić! szynka sama w sobie ma wystarczająco dużo soli... według uznania można dodać jakichś ziół, chociaż ja uważam to za zbędne.
I znów ten przepis to inspiracja - w Rialto na krakowskim Ruczaju jest podobny sos (makaron do wyboru), tylko jeszcze z suszonymi pomidorami, ale ja wolę bez.
góralka
Jojo