ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Papryka na ciepło i na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonale smakuje na ciepło do makaronu, ziemniaków, ryżu, ale też i na zimno do pieczywa, grzanek, tostów.

Papryka na ciepło i na zimno Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Papryka na ciepło i na zimno

 

  • papryka 20 sztuk,
  • cebula 3 sztuki większe,
  • czosnek 1 główka duża,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cukier 1 łyżka,
  • kostka rosołowa 3 sztuki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • przyprawa w płynie do smaku

Sposób przygotowania:

Papryka na ciepło i na zimno
Umyte papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, cebule pokroić w kostkę.

W garnku na oleju zeszklić cebulę (posypać ją cukrem i smażyć na złocisto). Wsypać pokrojoną paprykę, kostki wołowe oraz kucharka. Całość zamieszać i podsmażać co jakiś czas mieszając z 5 minut.

Następnie nakryć garnek pokrywką i na średnim ogniu dusić z 15 minut, co jakiś czas zamieszać.

Na koniec wsypać pieprz ziołowy, pieprz mielony, paprykę ostrą, z praski przeciśnięte obrane ząbki czosnku, bez przykrycia dusić z 4 minuty.
Papryka na ciepło i na zimno
Cukier do cebuli nadaje jej słodkości i chrupkości.
Papryka na ciepło i na zimno
Papryka oczyszczona i opłukana pokrojona w kostkę
Papryka na ciepło i na zimno
Czosnek daję na koniec, aby był lepszy i wyraźniejszy smak czosnku.
Papryka na ciepło i na zimno
Mało składników a potrawa jest bardzo smaczna.
Papryka na ciepło i na zimno
Papryka na ciepło i na zimno