kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczona papryka z mięsem, szpinakiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczoną paprykę z piersią kurczaka, szpinakiem i ryżem. Jest to pyszna propozycja na obiad. Polecam.

Pieczona papryka z mięsem, szpinakiem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona papryka z mięsem, szpinakiem i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka z mięsem, szpinakiem i ryżem
Szpinak kroimy na drobno i przekładamy na cedzak, myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy.

W międzyczasie mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kosteczkę.

Na rozgrzanym oleju przesmażamy pierś i przekładamy do miseczki. 

Następnie wkładamy na patelnię pokrojone warzywa i smażymy przez chwilę, dokładamy przesmażoną pierś i ryż. Smażymy razem przez 2 -3 minuty i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Papryki myjemy i usuwamy pestki, napełniamy farszem i posypujemy słodką papryką. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Upieczone papryki wyjmujemy, a płyn z pieczenia przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W kilku łyżkach zimnej wody rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka, zagotowujemy. Na samym końcu wlewamy śmietankę.
Pieczona papryka z mięsem, szpinakiem i ryżem
Pokrojony szpinak wkładamy na cedzak i myjemy.
Pieczona papryka z mięsem, szpinakiem i ryżem
Pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek smażymy.
Pieczona papryka z mięsem, szpinakiem i ryżem
Dodajemy resztę składników na farsz i smażymy.
Pieczona papryka z mięsem, szpinakiem i ryżem
Farszem napełniamy umyte i oczyszczone papryki.