Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Papryki z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pieczone papryki z pysznym nadzieniem z kaszy gryczanej, pieczarek i sera typu feta. Na jednej papryczce się nie kończy jeść :)

Papryki z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Papryki z kaszą gryczaną
Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Paprykom ściąć czapeczki na wysokości około1,5 cm. Wyjąć cały środek ze wszystkimi pestkami. Oprószyć solą i odstawić. Cebulę i pieczarki drobno pokroić lub zmielić (tak jak u mnie) Podsmażyć na patelni.Wymieszać z przestudzoną kaszą. Kruszyć ser i dodać do farszu razem z natką pietruszki. Ewentualnie doprawić. Takim farszem napełnić dokładnie oczyszczone papryki. Ustawić w naczyniu do zapiekania, przykryć czapeczkami i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem na 40min. Skórka z papryki powinna dobrze się pomarszczyć i dobrze przypiec. Smacznego!
Papryki z kaszą gryczaną
Paprykom ściąć czapeczki i wyciągnąć cały środek.
Papryki z kaszą gryczaną
Kaszę wymieszać ze zmieloną cebulą i pieczarkami.
Papryki z kaszą gryczaną
Do farszu dodać pokruszony ser typu feta.
Papryki z kaszą gryczaną
Przygotowanym farszem wypełnić dokładnie papryki.