Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niedawno robiłam klasyczne papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Teraz przyszła pora na modyfikację dania- papryka z farszem mięsno-warzywnym jest lekka, smaczna i kolorowa :)

Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszem

 

Na sos

 

  • ulubione dodatki - makaron lub ziemniaki, surówka

Sposób przygotowania:

Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszem

Przygotowanie papryk

Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszem
Do faszerowania wykorzystałam 4 czerwone papryki

Papryki myjemy, odcinamy z każdej wierzchnią część. Środek papryk oczyszczamy z nasion. Wierzchnie części kroimy w kostkę - wykorzystamy je do farszu.

Przygotowanie warzyw do farszu

Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszem
Warzywa do farszu - cebulę, cukinię i kawałki papryk - podsmażamy na oleju

Cukinię i cebulę również kroimy w kostkę. Warzywa do farszu podsmażamy na oleju. Solimy je, przyprawiamy pieprzem i oregano.

Sos

Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszem
Sos pomidorowy wykorzystamy do pieczenia papryk oraz do makaronu

W czasie studzenia warzyw zaczynamy robić sos. Czosnek kroimy drobno, podsmażamy chwilę na odrobinie oliwy. Dodajemy pomidory i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy 15 min. Blendujemy.

Część sosu zostawiamy do makaronu (redukujemy go, aby go zagęścić, możemy zabielić sos śmietaną), resztę wykorzystamy do pieczenia papryk.

ETAP 4:

Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszem
Farsz z mięsa mielonego i warzyw

Przestudzone warzywa łączymy z mięsem, dodajemy sól i pieprz, wyrabiamy farsz.

Faszerowanie i pieczenie

Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszem
Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym

Papryki napełniamy farszem. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy sos. Pieczemy w 200 st.C przez ok. 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej papryki wykładamy kawałek sera.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Papryki dobrze smakują z makaronem lub ziemniakami z sosem pomidorowym.