Sposób przygotowania:
Papryka z kolorowym, mięsno-warzywnym farszemPrzygotowanie papryk
Papryki myjemy, odcinamy z każdej wierzchnią część. Środek papryk oczyszczamy z nasion. Wierzchnie części kroimy w kostkę - wykorzystamy je do farszu.
Przygotowanie warzyw do farszu
Cukinię i cebulę również kroimy w kostkę. Warzywa do farszu podsmażamy na oleju. Solimy je, przyprawiamy pieprzem i oregano.
Sos
W czasie studzenia warzyw zaczynamy robić sos. Czosnek kroimy drobno, podsmażamy chwilę na odrobinie oliwy. Dodajemy pomidory i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy 15 min. Blendujemy.
Część sosu zostawiamy do makaronu (redukujemy go, aby go zagęścić, możemy zabielić sos śmietaną), resztę wykorzystamy do pieczenia papryk.
ETAP 4:
Przestudzone warzywa łączymy z mięsem, dodajemy sól i pieprz, wyrabiamy farsz.
Faszerowanie i pieczenie
Papryki napełniamy farszem. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy sos. Pieczemy w 200 st.C przez ok. 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej papryki wykładamy kawałek sera.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Papryki dobrze smakują z makaronem lub ziemniakami z sosem pomidorowym.