primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Papryka w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lato to czas, w którym należy zacząć przygotowywać się do zimy. Świeża papryka w słoiku to świetny dodatek do potraw, który przyda nam się w śniegowe miesiące.

Papryka w słoiku

Składniki:

Papryka w słoiku

zalewa

  • 3 litry wody
  • 0,25 litra octu 10%
  • 15 dag cukru
  • 6 dag soli

warzywa

Sposób przygotowania:

Papryka w słoiku
Paprykę umyć, przekroić i wyjąć z niej gniazda nasienne. Kroić ją w piórka. Wkładać do wyparzonych wcześniej słoików.

Zalewa:

Wodę, ocet, cukier i sól wymieszać i zagotować. Pozostawić na chwilkę na ogniu. Następnie tak przygotowaną zalewą, napełnić słoiczki z paprykę. dokładnie zakręcić.

Słoiczki włożyć do dużego garnka (z sitkiem na dnie), zalać wodą i pasteryzować około 20 minut.

Tagi:

papryka