Sposób przygotowania:
Papryka marynowana z cebulą
Paprykę umyć, wyciąć pestki i pokroić na ćwiartki. Szalotki obrać z łupin, odciąć korzonki. Wrzucić paprykę i szalotki do miski, posypać solą i przykryć. Po 2 godz opłukać i osuszyć. W garnku zagotować ocet z przyprawami (2 łyźki soli). Gotować 5 minut. Do wyparzonych słoików włożyć cebulę , paprykę w różnych kolorach i zalewać octem pilnując aby w każdym słoiczku znalazł się liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie, pieprz i ząbek czosnku. Na koniec do każdego słoiczka dodać po łyżce oliwy. Zakręcić mocno słoik wyparzoną zakrętką. Do garnka ze specjalną wkładką (można na dno położyć lnianą ściereczkę), włożyć słoiki, zalać gorącą wodą do wysokości pokrywek i pasteryzować ok. 30 minut (nie doprowadzając do wrzenia. Najlepiej na rozgrzanej płytce lub tak małym ogniu aby w wodzie unosiły się tylko pojedyncze kropelki powietrza.