Papryka marynowana z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paprykę umyć, wyciąć pestki i pokroić na ćwiartki. Szalotki obrać z łupin, odciąć korzonki. Wrzucić paprykę i szalotki do miski, p

Papryka marynowana z cebulą

Składniki:

Papryka marynowana z cebulą

 

  • 1 kg małych cebulek (mogą być szalotki, ale trzeba sprawdzić, czy nie są gorzkie)
  • 1,5 kg słodkiej papryki w różnych kolorach
  • 1-2 papryczki chili
  • 6 łyżek soli
  • 1 litr białego octu
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 10 ziaren ziela
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 liści laurowych
  • 12 ziaren pieprzu
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie ziaren gorczycy
  • Kilka słoików do pasteryzacji

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana z cebulą
Paprykę umyć, wyciąć pestki i pokroić na ćwiartki. Szalotki obrać z łupin, odciąć korzonki. Wrzucić paprykę i szalotki do miski, posypać solą i przykryć. Po 2 godz opłukać i osuszyć. W garnku zagotować ocet z przyprawami (2 łyźki soli). Gotować 5 minut. Do wyparzonych słoików włożyć cebulę , paprykę w różnych kolorach i zalewać octem pilnując aby w każdym słoiczku znalazł się liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie, pieprz i ząbek czosnku. Na koniec do każdego słoiczka dodać po łyżce oliwy. Zakręcić mocno słoik wyparzoną zakrętką. Do garnka ze specjalną wkładką (można na dno położyć lnianą ściereczkę), włożyć słoiki, zalać gorącą wodą do wysokości pokrywek i pasteryzować ok. 30 minut (nie doprowadzając do wrzenia. Najlepiej na rozgrzanej płytce lub tak małym ogniu aby w wodzie unosiły się tylko pojedyncze kropelki powietrza.

Tagi:

cebula papryka