AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Papryka marynowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Różnokolorowa papryka w zalewie octowej.

Papryka marynowana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Papryka marynowana

 

  • ok. 4 kg papryki w różnych kolorach
  • pół kg cebuli
  • oliwa lub olej

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana
Paprykę umyć, usunąć ogonki, nasionka i białe błonki. Pokroić w szersze paski- niezbyt duże papryki na 3 lub 4 części, większe na więcej części. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka.
Do czystych słoików układać cebulę oraz pokrojoną paprykę.
Zalać zalewą ( wcześniej zagotować wszystkie składniki zalewy i wystudzić ). Do każdego słoika włożyć po 2-3 listki laurowe z zalewy oraz rozdzielić resztę przypraw oraz wlać po łyżce oliwy. Słoiki pozakręcać. Pasteryzować ok. 15-20 minut od chwili zagotowania się wody. Wyjąć i zostawić do góry nogami do całkowitego wystygnięcia.
Papryka marynowana
Różnokolorowa papryka już umyta, teraz czeka na krojenie.
Papryka marynowana
Pokrojone kolorowe strąki papryki za chwilę wylądują w słoiczkach.
Papryka marynowana
Marynowana różnokolorowa papryczka jest juz gotowa.