Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Marynowana papryka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

marynowana papryka na zimę

Marynowana papryka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowana papryka

 

  • 5 kg papryki czerwonej
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyzki cukru
  • 1 litr woda,
  • 3/4 szklanki octu
  • olej
  • przyprawy
  • koper

Sposób przygotowania:

Marynowana papryka
Na dno słoików układamy sporą ilość kopru (kwiaty oraz trochę zielonych gałązek. prpykę myjemy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze częsci.

Papryke bardzo ściśle układamy w słoikach, następnie do każdego dodajemy szczypte gorczycy, 2 ziela angielskie, 1 małe liście laurowe, żabek czosnku, kwałek chrzanu (korzeń) oraz po 3-4 ziarenka pieprzu,.

wodę gotujemy z solą i cukrem. Po zestawieniu z ognia, do gorącej wody wlewamy ocet.

Gotową zalewą zalewamy słoiki, następnie do każdego ze słoików wlewamy 1 łyżkę oleju i zakręcamy.

Zakręcone słoiki pasteryzujemy od 15 do 20 minut na wolnym ogniu
Marynowana papryka
można użyć różnych kolorow papryki i połączyc je ze soba
Marynowana papryka
do każdego ze słoi dajemy taką samą ilość przypraw