Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny i prosty w przygotowaniu paprykarz z wędzonej makreli, kaszy orkiszowej oraz duszonych warzyw.

Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i warzyw

 

  • 100 gram kaszy orkiszowej
  • 1 wędzona makrela
  • 150 gram pietruszki
  • 100 gram selera
  • 250 gram marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i warzyw
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy, aby wystygła.

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.

Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy warzywa, solimy, wlewamy pół szklanki wody i dusimy 15 minut.

Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i dusimy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Przekładamy zawartość rondla do dużej miski. Dodajemy kaszę oraz makrelę obraną z ości i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i warzyw
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i warzyw
Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli.
Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i warzyw
Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i dusimy 5 minut.
Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i warzyw
Dodajemy kaszę oraz makrelę obraną z ości i dokładnie mieszamy.