Sposób przygotowania:
Paprykarz z makreli, kaszy orkiszowej i warzyw
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy, aby wystygła.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy warzywa, solimy, wlewamy pół szklanki wody i dusimy 15 minut.
Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i dusimy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Przekładamy zawartość rondla do dużej miski. Dodajemy kaszę oraz makrelę obraną z ości i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy warzywa, solimy, wlewamy pół szklanki wody i dusimy 15 minut.
Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i dusimy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Przekładamy zawartość rondla do dużej miski. Dodajemy kaszę oraz makrelę obraną z ości i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem.