Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Djuvec - ryż z groszkiem / kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż Djuvec to serbska potrawa i ma wiele wariantów - ale zawsze jest pikantna, aromatyczna, ryż jest czerwony, a w składzie jest groszek lub kukurydza.

Djuvec - ryż z groszkiem / kukurydzą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Djuvec - ryż z groszkiem / kukurydzą

 

  • 2 małe cebule (pokroić w drobną kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • tłuszcz do smażenia (2 łyżki masła)
  • 230 g ryżu (długoziarnisty)
  • puszka pizza pomidorów (krojone / 500 g)
  • 500 ml bulionu (warzywny)
  • 3 łyżki ajwaru lub pasty paprykowej
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • 1 płaska łyżeczka bazylii (suszona)
  • 1 płaska łyżeczka oregano (suszone)
  • trochę cukru
  • sól
  • 1/2 czerwonej papryki (pokroić w kostkę)
  • 1/2 żółtej papryki (pokroić w kostkę)
  • 150 g groszku lub kukurydzy (konserwowa lub mrożona)

Sposób przygotowania:

Djuvec - ryż z groszkiem / kukurydzą
► W odpowiednio dużym garnku, na rozgrzanym maśle, podsmażyć czosnek z cebulą, aż się cebula zeszkli. Później wsypać ryż i mieszając smażyć przez około 3 minuty.

► Następnie dodać ajvar, kawałki pomidora i papryki, wlać bulion i dobrze doprawić bazylią, oreganem, słotką papryką i solą do smaku. Djuvec ryż gotować na małym ogniu przez około 20 - 25 minut, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać groszek lub kukurydzę i podgrzać.
Djuvec - ryż z groszkiem / kukurydzą
W garnku podsmażyć czosnek z cebulą - wsypać ryż, dodać ajvar, pomidor, paprykę, wlać bulion i gotować - na koniec dodać kukurydzę i całość podgrzać.
Djuvec - ryż z groszkiem / kukurydzą
Groszek odsączyć - paprykę drobno pokroić - cebulę posiekać i czosnek przecisnąć przez praskę.