Sposób przygotowania:
Djuvec - ryż z groszkiem / kukurydzą
► W odpowiednio dużym garnku, na rozgrzanym maśle, podsmażyć czosnek z cebulą, aż się cebula zeszkli. Później wsypać ryż i mieszając smażyć przez około 3 minuty.
► Następnie dodać ajvar, kawałki pomidora i papryki, wlać bulion i dobrze doprawić bazylią, oreganem, słotką papryką i solą do smaku. Djuvec ryż gotować na małym ogniu przez około 20 - 25 minut, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać groszek lub kukurydzę i podgrzać.
► Następnie dodać ajvar, kawałki pomidora i papryki, wlać bulion i dobrze doprawić bazylią, oreganem, słotką papryką i solą do smaku. Djuvec ryż gotować na małym ogniu przez około 20 - 25 minut, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać groszek lub kukurydzę i podgrzać.