Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Paprykarz z drobiu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paprykarz z kawałkami kurczaka z papryką świeżą i marynowaną czerwoną. Podany z ryżem stanowi pyszny samodzielny posiłek.

Paprykarz z drobiu

Składniki:

Paprykarz z drobiu

 

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 słoiczka marynowanej papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz,ostra mielona papryka,przyprawa uniwersalna do mięsa, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Paprykarz z drobiu

Przygotowanie mięsa:

Paprykarz z drobiu
Pierś kurczaka kroimy w dużą kostkę następnie nacieramy przyprawami

Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w dużą kostkę. Nacieramy przyprawą do mięsa,czosnkiem granulowanym i solą do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy mieszając kawałki mięsa.

Przygotowanie papryki:

Paprykarz z drobiu
Do bulionu drobiowego z kawałkami kurczaka dodajemy świeżą paprykę

Paprykę marynowaną wyciągamy z zalewy i miksujemy na gładko blenderem. Paprykę świeżą myjemy i przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.

Podduszone mięso zalewamy gorącym bulionem drobiowym. Dusimy ok. 20 min. aż mięso i papryka będą miękkie. Następnie dodajemy zblendowaną paprykę. Dusimy jeszcze chwilę . Zagęszczamy paprykarz zawiesiną z mąki i odrobiny zimnej wody.

Zabielamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, papryką ostrą w proszku oraz pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy z ryżem.


Tagi:

mięso danie