Sposób przygotowania:
Paprykarz z drobiuPrzygotowanie mięsa:
Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w dużą kostkę. Nacieramy przyprawą do mięsa,czosnkiem granulowanym i solą do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy mieszając kawałki mięsa.
Przygotowanie papryki:
Paprykę marynowaną wyciągamy z zalewy i miksujemy na gładko blenderem. Paprykę świeżą myjemy i przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Podduszone mięso zalewamy gorącym bulionem drobiowym. Dusimy ok. 20 min. aż mięso i papryka będą miękkie. Następnie dodajemy zblendowaną paprykę. Dusimy jeszcze chwilę . Zagęszczamy paprykarz zawiesiną z mąki i odrobiny zimnej wody.
Zabielamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, papryką ostrą w proszku oraz pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ryżem.