Sposób przygotowania:
Szynka pieczona w rękawie
Marynata;
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Po dokładnym wymieszaniu marynatą nacieramy oczyszczone z błonek i zbędnego tłuszczyku umyte i osuszone mięso.
Mięso wkładamy do rękawa foliowego dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, związujemy końcówki rękawa i wkładamy do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie mięso w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 90 minut.
Tak 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy górę rękawa, aby mięso się przyrumieniło.
Po całkowitym upieczeniu mięso kroimy w plastry.
Mięso podajemy jako dodatek do obiadu lub jako pyszną przekąskę albo smakowita wędlinkę do chleba.
Czas przygotowania około 60 minut + marynowanie + pieczenie
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Po dokładnym wymieszaniu marynatą nacieramy oczyszczone z błonek i zbędnego tłuszczyku umyte i osuszone mięso.
Mięso wkładamy do rękawa foliowego dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, związujemy końcówki rękawa i wkładamy do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie mięso w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 90 minut.
Tak 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy górę rękawa, aby mięso się przyrumieniło.
Po całkowitym upieczeniu mięso kroimy w plastry.
Mięso podajemy jako dodatek do obiadu lub jako pyszną przekąskę albo smakowita wędlinkę do chleba.
Czas przygotowania około 60 minut + marynowanie + pieczenie