BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szynka pieczona w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso przygotowałam na spotkanie rodzinne. Mięso pieczone w rękawie jest soczyste, kruche i bardzo smaczne. Polecam jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę albo smaczną wędlinkę na chlebek.

Szynka pieczona w rękawie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szynka pieczona w rękawie

 

 

  • Dodatkowo ;
  • szynka wieprzowa około 1,5 kg.

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w rękawie
Marynata;

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Po dokładnym wymieszaniu marynatą nacieramy oczyszczone z błonek i zbędnego tłuszczyku umyte i osuszone mięso.

Mięso wkładamy do rękawa foliowego dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, związujemy końcówki rękawa i wkładamy do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie mięso w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 90 minut.

Tak 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy górę rękawa, aby mięso się przyrumieniło.

Po całkowitym upieczeniu mięso kroimy w plastry.

Mięso podajemy jako dodatek do obiadu lub jako pyszną przekąskę albo smakowita wędlinkę do chleba.

Czas przygotowania około 60 minut + marynowanie + pieczenie
Szynka pieczona w rękawie
Szynkę myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i osuszamy
Szynka pieczona w rękawie
Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty, mieszamy do połączenia
Szynka pieczona w rękawie
Tak przygotowaną marynatą nacieramy nasze mięso z każdej strony wcierając marynatę
Szynka pieczona w rękawie
Mięso wkładamy do rękawa foliowego i wkładamy 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku , mięso wkładamy do lodówki na 4 - 5 godzin
Szynka pieczona w rękawie
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego piekarnika i pieczemy około 90 minut , pod koniec pieczenia rozcinamy górę rękawa
Szynka pieczona w rękawie
Upieczone mięso kroimy w plastry