Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej
Śledzie oczyszczamy, płuczemy, a następnie osuszamy. Śledzie oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z odrobiną przyprawy do ryb i w bułce tartej. Smażymy na oleju lub maśle klarownym z obydwu stron na złoty kolor.
Przygotowanie zalewy:
Do większego garnka wlewamy wodę , dodajemy sól, cukier oraz pozostałe przyprawy. Dodajemy obraną, pokrojoną w prążki cebulę. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy kilka minut. Dodajemy ocet i jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania. Zalewę studzimy.
Usmażone śledzie układamy w większym garnku przekładając sparzoną, pokrojoną w prążki cebulą i zalewamy wystudzona letnią zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce na kilka dni najlepiej do 3-4 dni, po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
Ja już po 2 dniach zajadam.
Przygotowanie zalewy:
Do większego garnka wlewamy wodę , dodajemy sól, cukier oraz pozostałe przyprawy. Dodajemy obraną, pokrojoną w prążki cebulę. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy kilka minut. Dodajemy ocet i jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania. Zalewę studzimy.
Usmażone śledzie układamy w większym garnku przekładając sparzoną, pokrojoną w prążki cebulą i zalewamy wystudzona letnią zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce na kilka dni najlepiej do 3-4 dni, po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
Ja już po 2 dniach zajadam.