BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podaję dzisiaj przepis na moje filety śledziowe opiekane w zalewie octowej. Bardzo lubię wręcz kocham śledzie pod każda postacią , dlatego też często je przygotowuję.

Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej

 

 

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej
Śledzie oczyszczamy, płuczemy, a następnie osuszamy. Śledzie oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z odrobiną przyprawy do ryb i w bułce tartej. Smażymy na oleju lub maśle klarownym z obydwu stron na złoty kolor.

Przygotowanie zalewy:

Do większego garnka wlewamy wodę , dodajemy sól, cukier oraz pozostałe przyprawy. Dodajemy obraną, pokrojoną w prążki cebulę. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy kilka minut. Dodajemy ocet i jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania. Zalewę studzimy.

Usmażone śledzie układamy w większym garnku przekładając sparzoną, pokrojoną w prążki cebulą i zalewamy wystudzona letnią zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce na kilka dni najlepiej do 3-4 dni, po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Ja już po 2 dniach zajadam.
Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej.
Filety oczyszczamy , płuczemy i osuszamy oprószamy sola i pieprzem
Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej.
Filety obtaczamy w mące a następnie w rozbełtanym jajku z dodatkiem przyprawy do ryb
Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej.
Następnie panierujemy w bułce tartej do wyczerpania składników
Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej.
Smażymy na rozgrzanym oleju
Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej.
SDSmażymy na złoty kolor z każdej strony
Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej.
Przygotowanie zalewy
Filety śledziowe opiekane w zalewie octowej.
Usmażone śledzie przekładamy do dużego garnka przekładając cebulą i zalewając zalewą