Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Paprykarz z wędzonej makreli kaszy bulgur i selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny, domowy paprykarz przygotowany ze zdrowej kaszy bulgur, wędzonej makreli oraz duszonej marchewki i selera naciowego.

Paprykarz z wędzonej makreli kaszy bulgur i selera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykarz z wędzonej makreli kaszy bulgur i selera

 

  • 100 gram kaszy bulgur
  • 1 makrela wędzona
  • 1 cebula
  • zielona część pora
  • 2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykarz z wędzonej makreli kaszy bulgur i selera
Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie.

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora pokrojonego w plasterki szklimy na rozgrzanym oleju.

Dodajemy startą na tarce marchew, podlewamy wodą i dusimy przez około 10 minut.

Seler naciowy kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla i znów dusimy 10 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy jeszcze 5 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej kaszy dodajemy makrelę obraną z ości oraz duszone warzywa. Dodajemy oliwę z suszonych pomidorów i mieszamy.
Paprykarz z wędzonej makreli kaszy bulgur i selera
Pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora pokrojonego w plasterki szklimy na rozgrzanym oleju.
Paprykarz z wędzonej makreli kaszy bulgur i selera
Seler naciowy kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla i znów dusimy 10 minut.
Paprykarz z wędzonej makreli kaszy bulgur i selera
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy jeszcze 5 minut.
Paprykarz z wędzonej makreli kaszy bulgur i selera
Do wystudzonej kaszy dodajemy makrelę obraną z ości.