Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pasztet drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet z mięsa drobiowego z dodatkiem wątróbki, którym obłożysz kanapki. idealny na śniadanie lub kolacje.

Pasztet drobiowy

Składniki:

Pasztet drobiowy

 

  • 1kg mięsa ugotowanego kurczaka w rosole
  • 250 g wątroby drobiowej ugotowanej
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Warzywa z rosołu (marchew, pietruszka)
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy

I

Pasztet drobiowy

1. Bułkę moczę w rosole.
2. Mięso oddzielam od kości i skóry, mielę maszynką do mielenia mięsa. Następnie mielę wątrobę drobiową, warzywa, odciśniętą z rosołu bułkę, cebulkę oraz czosnek.
3. Do masy wbijam jajko, dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam i przekładam do aluminiowej formy.
4. Pasztet piekę w rozgrzanym piekarniku 60 minut w 180°C.

II

5. Pasztet studzę, gotowe.
6. Smacznego.