bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Paprykarz z makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Paprykarz z makreli często przyrządzam na kolację, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupełnie inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy.

Paprykarz z makreli

Składniki:

Paprykarz z makreli

 

  • 1 makrela wędzona
  • 100 gram ryżu
  • 100 gram koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu ostrego sosu paprykowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Sól, pieprz
  • Słodka papryka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Paprykarz z makreli
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy.

Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony. 

Tagi:

papryka