katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Paprykowe udka z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso drobiowe często gości u mnie na stole jako dodatek do obiadu i nie tylko. Tym razem pyszne udka z paprykowo czosnkową nutką.

Paprykowe udka z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykowe udka z piekarnika

 

  • udka kurczaka(część krótka)7 szt
  • pałki kurczaka 3 szt
  • czosnek 3-4 ząbki
  • papryka mielona słodka ok 2 łyżeczki
  • papryka mielona ostra ok 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Paprykowe udka z piekarnika
Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.

Mięso mieszamy by obtoczyło się w czosnku. Papryki łączymy i oprószamy mięso, ponownie mieszamy by obtoczyć w miarę równomiernie mięso w papryce.

Odstawiamy na chociaż 30 minut ( można a nawet powinno stać dłużej).

Przekładamy do blaszki czy naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i pieczemy do miękkości ok 50- 60 minut w 180 stopniach.
Paprykowe udka z piekarnika
Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy .
Paprykowe udka z piekarnika
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praske i dodajemy do mięsa.
Paprykowe udka z piekarnika
Mięso pieczemy do miękkosci ok 60 minut w 180 stopniach.