Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Boczek majerankowo-paprykowy z czosnkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie.

Boczek majerankowo-paprykowy z czosnkiem

Składniki:

Boczek majerankowo-paprykowy z czosnkiem

 

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki majeranku (płaskie)
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Boczek majerankowo-paprykowy z czosnkiem

Marynata:

Boczek majerankowo-paprykowy z czosnkiem
Marynata będzie gęstą papką, ale taka powinna być.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć.

Przygotowanie boczku:

Boczek majerankowo-paprykowy z czosnkiem
Boczek powinien być natarty marynatą i naszpikowany czosnkiem.

Boczek porządnie natrzeć uprzednio przygotowaną marynatą, a następnie naszpikować ząbkami czosnku.
(W mięsie zrobić niewielkie nacięcia, w które należy powkładać kawałki czosnku).

Całość szczelnie związać w rękawie/worku do pieczenia i umieścić w lodówce minimum na 2 godziny.

Pieczenie:

Boczek majerankowo-paprykowy z czosnkiem
Boczek przez cały czas piec w rękawie do pieczenia, nie rozcinać.

Boczek piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni.