Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pikantne udka z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak przygotowane mięso jest bardzo pikantne, więc danie jest dla wielbicieli bardzo ostrych smaków. Shahi Paneer Masala to przyprawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Jest to bogata mieszanka ziół i przypraw. Papryczka nadaje daniu pikantności.

Pikantne udka z piekarnika

Składniki:

Pikantne udka z piekarnika

Mięso:

  • 4 udka
  • przyprawa Shahi Paneer Masala
  • 2 łyżki oleju

Marynata:

  • 8 łyżek pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka chilli habanero

Sposób przygotowania:

Pikantne udka z piekarnika

Przygotowanie mięsa:

Pikantne udka z piekarnika
Mięso oczyszczamy,myjemy i osuszamy,nacieramy przyprawą.

Mięso oczyszczamy, każde udko dzielimy na dwie części, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy przyprawą i odstawiamy w chłodne miejsce na około pół godziny.

Przygotowanie marynaty:

Pikantne udka z piekarnika
Następnie z podanych składników robimy marynatę.

Czosnek obieramy i drobno kroimy, suszoną papryczkę drobno rozkruszamy. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wkładamy do niej udka i dokładnie mieszamy, zostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu.

Pieczenie:

Pikantne udka z piekarnika
Następnie przygotowane mięso pieczemy do miękkości.

Po tym czasie na dno formy do pieczenia wlewamy olej, przekładamy udka wraz z całą marynatą i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa.

Od czasu do czasu mięso pod czas pieczenia polewamy marynatą.