Sposób przygotowania:
Udka z piekarnika z chrupiącą skórką
Kurczaka rozbieramy na części.
Udka kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie nacieramy oliwą i przyprawami.
Odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie udka wkładamy na rozgrzane masło klarowne i podsmażamy z każdej strony na rumiano.
Podsmażone udka wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem w którym się podsmażały, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa, podlewając od czasu do czasu bulionem lub gorącą wodą albo sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Podajemy do drugiego dania.
Udka kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie nacieramy oliwą i przyprawami.
Odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie udka wkładamy na rozgrzane masło klarowne i podsmażamy z każdej strony na rumiano.
Podsmażone udka wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem w którym się podsmażały, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa, podlewając od czasu do czasu bulionem lub gorącą wodą albo sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Podajemy do drugiego dania.
gusia1000