BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Udka z piekarnika z chrupiącą skórką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne udka podsmażane na patelni a następnie pieczone w piekarniku. Udka o chrupkiej skórce , delikatnym kruchym mięsko.

Udka z piekarnika z chrupiącą skórką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka z piekarnika z chrupiącą skórką

 

  • udka kurczaka 2,
  • sól i pieprz,
  • olej 2 łyżki,
  • czosnek granulowany,
  • przyprawa do kurczaka,
  • papryka ostra mielona,
  • papryka słodka mielona,

Sposób przygotowania:

Udka z piekarnika z chrupiącą skórką
Kurczaka rozbieramy na części.

Udka kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie nacieramy oliwą i przyprawami.

Odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.

Po tym czasie udka wkładamy na rozgrzane masło klarowne i podsmażamy z każdej strony na rumiano.

Podsmażone udka wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem w którym się podsmażały,  wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa, podlewając od czasu do czasu bulionem lub gorącą wodą albo sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Podajemy do drugiego dania. 
Udka z piekarnika z chrupiącą skórką
Kurczaka rozebrać na części, udka odłożyć następnie umyć i natrzeć przyprawami
Udka z piekarnika z chrupiącą skórką
Po natarciu udka podsmażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony