Sposób przygotowania:
Gulasz z szynkiETAP 1:
Umyte mięso z szynki pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i ułożyć na nim kawałki mięsa. Obsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć do garnka.
Następnie na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. cebulę dodać do mięsa. Marchewki obrać, pokroić w plasterki i dodać do garnka.
Patelnię opłukać wodą i przelać tę wodę do garnka. Dopełnić wodą tak aby przykryła mięso i warzywa. Włożyć listek laurowy, ziele angielskie. Wsypać trochę pieprzu czarnego. Włożyć obrany ząbek czosnku. Ustawić na gazie i dusić aż mięso będzie miękkie.
Śmietanę zahartować odrobiną sosu i wlać do garnka, zamieszać. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i wlać do gulaszu. Doprawić solą i majerankiem i dusić aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.