WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Gulasz z szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz z szynki wieprzowej pokrojonej na dość spore kawałki, z marchewką i cebulką. Lekko zaprawiony kwaśną śmietaną.

Gulasz z szynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z szynki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki

ETAP 1:

Umyte mięso z szynki pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i ułożyć na nim kawałki mięsa. Obsmażyć mięso z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć do garnka.

Następnie na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. cebulę dodać do mięsa. Marchewki obrać, pokroić w plasterki i dodać do garnka.

Patelnię opłukać wodą i przelać tę wodę do garnka. Dopełnić wodą tak aby przykryła mięso i warzywa. Włożyć listek laurowy, ziele angielskie. Wsypać trochę pieprzu czarnego. Włożyć obrany ząbek czosnku. Ustawić na gazie i dusić aż mięso będzie miękkie.

Śmietanę zahartować odrobiną sosu i wlać do garnka, zamieszać. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i wlać do gulaszu. Doprawić solą i majerankiem i dusić aż sos zgęstnieje.

Na koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Gulasz z szynki
Gulasz z szynki po ugotowaniu w garnku przed rozłożeniem na talerze
Gulasz z szynki
Gulasz z szynki zaprawiony kwaśną śmietaną i mąką
Gulasz z szynki
Mięso i warzywa zalane wodą z włożonymi przyprawami
Gulasz z szynki
Podsmażone mięso, przesmazona cebula i marchewka przed zalaniem wodą