WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Smażonka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażonka wieprzowa zwana też świeżynką wieprzową czyli smażone mięso wieprzowe z cebulką we własnych sosach z dodatkiem przypraw.

Smażonka wieprzowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażonka wieprzowa

 

Sposób przygotowania:

Smażonka wieprzowa

ETAP 1:

Mięso wieprzowe umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju lub smalcu i poukładać mięso. Mięso smażyć aż się zrumieni i przekręcić na drugą stronę. Smażyć również na rumiany kolor. cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Podsmażyć.

Następnie wszystko podlać odrobiną wody i przykryć patelnię. Mięso z cebulką dusić pod przykryciem, aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem lub czosnkiem granulowanym. Smażyć jeszcze kilka minut. Wyłożyć na talerze.

Podawać z pieczywem.

Smażonka wieprzowa
Smażonka wieprzowa po przygotowaniu na patelni
Smażonka wieprzowa
Cebula pokrojona w kostkę dodana do mięsa
Smażonka wieprzowa
Obsmażone mięso po przekręceniu na drugą stronę
Smażonka wieprzowa
Surowe mięso pokrojone wrzucone na gorący olej