Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Parfait miętowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

często w przepisach potrzeba dodać parfait miętowego ja je robię właśnie tak syrop miętowy w innym przepisie

Parfait miętowe

Składniki:

Parfait miętowe

 

  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1 opakowanie śmietany kremówki 0,5 litra
  • 3 łyżki syropu miętowego
  • 5 dag wiórków czekoladowych lub startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Parfait miętowe
do garnka o grubym dnie wsypać cukier dodać 6 łyżek wody podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści doprowadzić do wrzenia gotować 5 minut odstawić żółtka rozetrzeć i ciągle ubijając wlewać do nich przegotowany syrop masę ubijać aż ostygnie śmietanę ubić na krem połączyć z masą żółtkową dodać syrop miętowy i wiórki czekoladowe starannie wymieszać przełożyć do zamkniętego naczynia zamrażać ok 6 godzin