okuchnia

okuchnia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Parmigiana di melanzane czyli bakłażany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To genialne w swojej prostocie danie będzie zawsze mi się kojarzyło z romantyczną historią miłosną pewnej Polki i Włocha, którzy poznali się

Parmigiana di melanzane czyli bakłażany

Składniki:

Parmigiana di melanzane czyli bakłażany

 

  • 2 duże bakłażany lub 4 małe
  • około 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • klin (około 200 g) parmezanu
  • 2 jajka
  • mąka
  • oliwa do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Parmigiana di melanzane czyli bakłażany
1. Bakłażany myjemy i kroimy w 0,5 cm – owe plastry. 2. Jajka roztrzepujemy z łyżeczką soli i odrobiną wody. 3. Plastry bakłażana panierujemy w mące i jajku i smażymy na rozgrzanej oliwie. 4. Pomidorki przekrawamy na pół, a parmezan ścieramy na tarce. 5. W żaroodpornym naczyniu przekładamy warstwami bakłażana, pomidorki (układamy przecięciem do dołu uprzednio wyciskając sok) i parmezan aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą musi być ser. 6. Wkładamy naczynie do nagrzanego do około 180 st. C piekarnika i zapiekamy około 0,5 godziny.