reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pasta z pora i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dzisiaj szybki, pyszny i banalnie prosty przepis na pastę lub jak kto woli prosta sałatkę. Potrzebne są tylko cztery produkty i mamy pyszną kolację:)

Pasta z pora i sera

Składniki:

Pasta z pora i sera

 

  • 150 g pora( biała i kawałek jasnozielonej części)

 

 

  • 2-3 łyzki majonezu

 

  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Pasta z pora i sera

przygotowane pora

Pasa z pora i sera
pasta jest smaczniejsza im drobniej jest pokrojony

Podałam gramaturę taką jaką miałam dzisiaj, ale to zależy jakiego pora będziecie mieli- daję tyle samo (wagowo) sera i pora.

Tak samo jest z majonezem i śmietaną bądź jogurtem- masa ma być do rozsmarowania, nie za gęsta i nie za rzadka, lepiej dać po łyżce mniej i sprawdzić


Pory czyścimy, myjemy i drobniutko kroimy.

ser

Pasa z pora i sera
po starciu wydaje się że sera jest dużo :)

Ser trzemy na małych oczkach tarki do warzyw i wsypujemy do pora.

Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy.

Przekładamy do pudełeczka, lub słoiczka i wkładamy do lodówki do przegryzienia sie składników.

Ja nie dodaje już przypraw- ostrość zapewnia nam por, majonez dosmacza i soli już nie potrzeba, ale jednak gdybyście chcieli doprawić to proponuję dopiero po leżakowaniu w lodówce

Smacznego