kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1029]

Pasiasty pudding chia z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny pudding z truskawkami. Przygotowany na jogurcie naturalnym, słodzony miodem. Do tego świeże, słodkie truskawki i mamy super deser.

Pasiasty pudding chia z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasiasty pudding chia z truskawkami

 

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chia
  • 1 łyżka miodu- do puddingu
  • 150 g truskawek
  • 1 łyżka miodu- do truskawek
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Pasiasty pudding chia z truskawkami
Do miseczki przekładamy jogurt, miód, chia i mieszamy. Odstawiamy na około 4 godziny i od czasu do czasu mieszamy.

W międzyczasie myjemy i odsączamy truskawki z wody, usuwamy szypułki. 

Truskawki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, dodajemy miód. Mieszamy i lekko rozgniatamy widelcem.

Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. 

Płynną żelatynę przelewamy do truskawek i mieszamy, odstawiamy do lekkiego stężenia.

Do każdego pucharka wkładamy po 2 łyżki puddingu, 2 łyżki masy truskawkowej, 2 łyżki puddingu. 

Resztę masy truskawkowej dzielimy na 2 części i wkładamy na stężony pudding.

Wykładamy resztę puddingu i dekorujemy płatkami migdałowymi i listkami mięty.
Pasiasty pudding chia z truskawkami
W misce mieszamy jogurt, miód i nasiona chia.
Pasiasty pudding chia z truskawkami
Umyte i odsączone truskawki bez szypułek kroimy w kosteczkę.
Pasiasty pudding chia z truskawkami
Pokrojone truskawki łączymy z miodem i rozgniatamy.