ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto ucierane z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie, bardzo łatwe ciasto ucierane co zawsze wychodzi, jest doskonałą bazą do dodania owoców, bakalii.

Ciasto ucierane z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto ucierane z truskawkami

 

  • składniki na ciasto wsypać do pojemnika i od razu wszystko utrzeć:

 

  • jajka 4 sztuki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • masło miękkie 10 dag,
  • mleko 150 ml,
  • kakao 3 łyżki,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • olejek rumowy 2 krople,
  • truskawki 70 dag,
  • cukier puder - ile potrzeba

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z truskawkami
Wszystkie składni utrzeć mikserem w pojemniku z 4 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto.

Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, gęsto poukładać truskawki.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Ciasto ucierane z truskawkami
Składniki jednocześnie wszystkie razem ucieramy.
Ciasto ucierane z truskawkami
Jeśli truskawki są mrożone to dajemy je po odmrożeniu na sitku.
Ciasto ucierane z truskawkami
Można polać lukrem, polewą czekoladową.