Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pasta fasolowo-paprykowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

smaczna pasta do chleba, zamiast wędliny

Pasta fasolowo-paprykowa

Składniki:

Pasta fasolowo-paprykowa

 

  • 3/4 szkl. ugotowanych ziaren białej fasoli (może być z puszki)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • do smaku: sól
  • ew. zioła w/g własnego smaku
  • ew. 1-2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pasta fasolowo-paprykowa
Paprykę pieczemy - jak to zrobić możecie przeczytać tu: https://gotujmy.pl/papryka-pieczona-do-salatek-dipow-etc-,artykuly,2848.html. Oczyszczoną, obraną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiej miseczki. Dodajemy fasolę, obrany i pokrojony drobniej czosnek oraz posiekane chili bez pestek. Miksujemy. Doprawiamy solą i ew. 3-4 kroplami octu winnego. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Pastą smarujemy kromki pieczywa, ozdabiamy listkami bazylii. Ja podałam pastę na grzankach z ciemnej, razowej bułeczki. Jeśli do pasty dodamy więcej oliwy albo trochę soku, który wycieknie z pieczonej papryki - rozrzedzimy ją i możemy używać jako sos. Można też dodać w/g uznania jakieś zioła.