Sposób przygotowania:
Pasta fasolowo-paprykowa
Paprykę pieczemy - jak to zrobić możecie przeczytać tu: https://gotujmy.pl/papryka-pieczona-do-salatek-dipow-etc-,artykuly,2848.html. Oczyszczoną, obraną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiej miseczki. Dodajemy fasolę, obrany i pokrojony drobniej czosnek oraz posiekane chili bez pestek. Miksujemy. Doprawiamy solą i ew. 3-4 kroplami octu winnego. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Pastą smarujemy kromki pieczywa, ozdabiamy listkami bazylii. Ja podałam pastę na grzankach z ciemnej, razowej bułeczki. Jeśli do pasty dodamy więcej oliwy albo trochę soku, który wycieknie z pieczonej papryki - rozrzedzimy ją i możemy używać jako sos. Można też dodać w/g uznania jakieś zioła.
Persik
Babciagramolka