aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

W tradycyjnym przepisie do fasolki dodaje się także cebulę i boczek, ja jednak dzisiaj z nich zrezygnowałam, ale w takiej nieco odchudzonej wersji jest równie smaczna.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku

ETAP 1:

Fasolę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, przełóż do miski, zalej zimną wodą w objętości dwukrotnie większej niż fasolka i odstaw na co najmniej 24 godziny.

ETAP 2:

Następnego dnia, namoczoną fasolkę przełóż do garnka wraz z wodą w której się moczyła i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Kiełbasę pokrój w większą kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę jeszcze podsmaż i przełóż do gotującej się fasolki. W razie potrzeby uzupełnij płyn dolewając przegotowanej wody. Następnie dodaj liść laurowy, koncentrat pomidorowy i gotuj przez ok. 5-10 min.

ETAP 3:

W kubeczku wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody i wody z gotującej się fasoli, wszytko dokładnie rozmieszaj i wlej do zupy. Całość doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką.