Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońskuETAP 1:
Fasolę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, przełóż do miski, zalej zimną wodą w objętości dwukrotnie większej niż fasolka i odstaw na co najmniej 24 godziny.
ETAP 2:
Następnego dnia, namoczoną fasolkę przełóż do garnka wraz z wodą w której się moczyła i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Kiełbasę pokrój w większą kostkę i podsmaż na patelni. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę jeszcze podsmaż i przełóż do gotującej się fasolki. W razie potrzeby uzupełnij płyn dolewając przegotowanej wody. Następnie dodaj liść laurowy, koncentrat pomidorowy i gotuj przez ok. 5-10 min.
ETAP 3:
W kubeczku wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody i wody z gotującej się fasoli, wszytko dokładnie rozmieszaj i wlej do zupy. Całość doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
misia5