marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta jajeczno-ziołowa z wasabi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pasty do chleba są świetne nie tylko od święta lecz i na co dzień. Jajeczna najlepiej smakuje z sosem chrzanowym łagodnym jak i ostrym, a też z ziołami lub rzeżuchą.

Pasta jajeczno-ziołowa z wasabi

Składniki:

Pasta jajeczno-ziołowa z wasabi

 

  • 12 jaj dużych,
  • 1 duża łyżka chrzanu japońskiego wasabi,
  • słoiczek majonezu Babuni,
  • po szczypcie różnych ziół,np.trybuli,oregano, bazylii,
  • szczypta soli morskiej.

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczno-ziołowa z wasabi
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą oraz obrać ze skorupek. Pokroić krajarką do jaj i rozgnieść widelcem w misce z majonezem, dodać pełną łyżkę chrzanu wasabi i nie trzeba dodawać pieprzu, bo chrzan wasabi jest i tak ostry. Można dodać trochę soli morskiej, ale też nie za dużo oraz rozetrzeć w dłoni zioła z domowego ogródka lub te z torebki. Wymieszać całość i przykryć miskę pokrywką. Wstawić na 30-40 min. do lodówki. Potem wyjąć na 5 min. przed podaniem i podawać pastę z pieczywem białym lub ciemnym.