Sposób przygotowania:
Pasta z ciecierzycyGotowanie ciecierzycy
Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić namoczoną na noc. Odlać wodę w której się moczyła i zalać nową wodą, około 1 cm ponad powierzchnię ciecierzycy. Gotować około godziny aż ziarna będą miękkie. Odlać wodę w której się gotowała ciecierzyca, ale jej nie wylewać
Prażenie słonecznika
Na suchą patelnię wyłożyć słonecznik i podpiec mieszając aby sie nie przypaliły
Blendowanie
Wystudzoną ciecierzycę zblendować, dodać uprażony słonecznik i dalej blendować. Na koniec dodać wyjętego z puszki tuńczyka. Zblendować razem
Mieszanie
Do zblendowanej masy dodać łyżkę oliwy oraz sól i pieprz. Dodać taką ilość wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatkowo można posypać uprażonym słonecznikiem
geslander
Stenka
cieszę się