Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pasta z ciecierzycy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smak i konsystecja przypomina trochę pasztet, ale jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Nie wymaga wiele czasu więc warto od czasu do czasu taką zrobić.

Pasta z ciecierzycy

Składniki:

Pasta z ciecierzycy

 

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 łyzka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta z ciecierzycy

Gotowanie ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy
Ugotowane ziarna ciecierzycy, były miękkie po 45 minutach gotowania

Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić namoczoną na noc. Odlać wodę w której się moczyła i zalać nową wodą, około 1 cm ponad powierzchnię ciecierzycy. Gotować około godziny aż ziarna będą miękkie. Odlać wodę w której się gotowała ciecierzyca, ale jej nie wylewać

Prażenie słonecznika

Pasta z ciecierzycy
Uprazone ziarna słonecznika na suchej patelni

Na suchą patelnię wyłożyć słonecznik i podpiec mieszając aby sie nie przypaliły

Blendowanie

Pasta z ciecierzycy
Po blendowaniu pasta jest miękka i róownomiernie wymieszane składniki

Wystudzoną ciecierzycę zblendować, dodać uprażony słonecznik i dalej blendować. Na koniec dodać wyjętego z puszki tuńczyka. Zblendować razem

Mieszanie

Pasta z ciecierzycy
Gotowa paste z ciecierzycy z tuńczykiem i słonecznikiem

Do zblendowanej masy dodać łyżkę oliwy oraz sól i pieprz. Dodać taką ilość wody pozostałej po ugotowaniu ciecierzycy aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatkowo można posypać uprażonym słonecznikiem