Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziołowa pasta z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pasta z namoczonej i ugotowanej ciecierzycy z czosnkiem i świeżymi ziołami. Doskonała do smarowania pieczywa.

Ziołowa pasta z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowa pasta z ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Ziołowa pasta z ciecierzycy
Ciecierzycę przesypać do garnka, zalać wodą i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie ciecierzycę odsączyć. Następnie z powrotem przełożyć ją do garnka i zalać wodą (tyle, żeby była przykryta). Dodać do niej trochę przyprawy uniwersalnej, ziele angielskie i liść laurowy. Ciecierzycę ugotować do miękkości, ostudzić i odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do miski blendera. Dodać do niej obrany czosnek, wszystkie zioła, trochę soli i pieprzu, resztę przypraw i oliwę. Wszystko zmiksować (nie musi być dokładnie). Gdyby pasta wyszła zbyt gęsta, dodać do niej odrobinę wywaru, w którym gotowała się ciecierzyca. Pastą smarować pieczywo.
Ziołowa pasta z ciecierzycy
Ciecierzyca zalana wodą i zostawiona do namoczenia.
Ziołowa pasta z ciecierzycy
Namoczona ciecierzyca gotowana w wodzie z przyprawami.
Ziołowa pasta z ciecierzycy
Ugotowana odcedzona ciecierzyca przełożona do miski blendera.
Ziołowa pasta z ciecierzycy
Zioła czosnek przyprawy i oliwa dodane do ciecierzycy.