Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pasta z kaszy jaglanej i jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Uwielbiam różne pasty do pieczywa, są pyszne i pożywne. Z kaszy jaglanej, która jest bardzo zdrowa wychodzi pyszna pasta, idealnie smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam.

Pasta z kaszy jaglanej i jajek

Składniki:

Pasta z kaszy jaglanej i jajek

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki koperku suszonego
  • rzeżucha według uznania
  • szczypiorek według uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • czubryca zielona do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta z kaszy jaglanej i jajek
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osączamy na gęstym sicie. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu, kaszę lekko rozgotowujemy. Następnie dokładnie studzimy.

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Szczypiorek i rzeżuchę płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.

4. Kaszę, jajka, szczypiorek, koperek, rzeżuchę i jogurt naturalny dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i czubrycą.

5. Pasta jest gotowa do podania.

Rady: Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć majonezu, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna.

Tagi:

dodatki pasty