Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pasta z kaszy jaglanej i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc warto po nią sięgać. Jest to również moja ulubiona kasza. Tym razem z jej użyciem przygotowałam pyszną i zdrową pastę na kanapki, do tego bardzo tanią. Pasta pysznie smakuje ze świeżym pieczywem.

Pasta z kaszy jaglanej i warzyw

Składniki:

Pasta z kaszy jaglanej i warzyw

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • suszony koperek według uznania

Sposób przygotowania:

Pasta z kaszy jaglanej i warzyw
1. Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Wystudzone miksujemy blenderem na gładką masę.

2. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, kaszę należy lekko rozgotować. Ugotowaną kaszę dokładnie studzimy.

3. Do zmiksowanych warzyw dodajemy jogurt naturalny, kaszę, koperek i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Pasta jest gotowa.

Rady: Jogurt naturalny możemy zastąpić majonezem, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna.

Tagi:

dodatki kasza